Automatshunten till pannan var det första steget men sedan började man naturligtvis fundera på driftlarm, övervakning å annat vitalt å viktigt. En del folk på nätet hade implementerat det genom att koppla på sig på brännarens kopplingsplint där ett par stift ger driftstatus och visst, det var en tanke. Men jag ville gå lite längre än så. När jag väl fick syn på http://shop.temperatur.nu var jag såld. Ett eget 1wire-nät. Va kewlt det det hade vart!

Sagt å gjort, i julas lades en beställning på en DS9490R USB-adapter(spänningsmatad ifall man vill mäta temp över 85 C) och 2 sensorer baserade på DS1820S20 från Maxim. En fuktskyddad för att mäta utetemp och en med vanlig kapsling för mätning av stigaretemperaturen från pannan. Mycket snabb leverans och 2 dagar senare var det monterat å klart!

Blog Image

Den blå mojängen som sitter i USB-hubben mellan NSLU2 och hårddisken är DS9490R. Det man ser jämte adaptern är en Tellstick med vilken jag kan styra mina Nexa-strömbrytare. Mer om det en annan gång.

Mjukvaran för styrning och övervakning tog ett tag att få till. Först skulle owfs installeras. Och det krävde en kernel-modul som heter fuse(Filesystem in UserSpacE, http://fuse.sourceforge.net/), åtminstone om man ville se sensorerna i filsystemet vilket jag som gammal unix-vän tyckte verkade som en mycket god ide.
Sedan skulle det läggas till lite scripter under init.d för att få igång owfs och owserver vid uppstart osv. Därefter några cron-jobb och konfigurering av en mta(mail transfer agent) så att jag får mejl ifall stigaretemp faller under ett visst tröskelvärde(i mitt fall 24 grader) vilket brukar indikera driftstopp.

In med det eminenta verktyget RRDTool också för att kunna spara mätvärden i en databas och generera grafer därifrån. RRD-databaser har den trevliga egenskapen att de har en fast storlek vilket passar utmärkt då de huserar på en liten disk. Loggar data en gång i minuten i en vecka. Därefter kastas värden och bara sparas timvis i 10 år. Därefter kastas även de. Men 10 år känns ok liksom…smiley

Nån kväll då jag har mer tid skall jag även beskriva min NSLU2-miljö med scripter å annat…